Watermistinstallatie installeren
Een watermistinstallatie beschermt jouw pand, mensen en eigendommen tegen brand en is voor sommige gebouwfuncties verplicht om te voldoen aan wet- en regelgeving of verzekeringsvereisten. Door het automatische optreden van een watermistinstallatie wordt een brand onder controle gehouden, verdere verspreiding voorkomen en krijgen mensen de gelegenheid om te vluchten. Daarnaast beperkt een watermistinstallatie de schade aan bedrijfsactiviteiten en waardevolle bezittingen aanzienlijk en verhoogt het de waarde van een gebouw.
Hoe werkt een watermistinstallatie?
Een watermistinstallatie is ontworpen om een brand onder controle te houden en verdere verspreiding te voorkomen. De installatie bestaat uit verschillende componenten, waaronder watermistkoppen, appendages, leidingen en een krachtige pomp. Wanneer het water uit de leidingen niet voldoende is, kan er een waterreservoir worden geïnstalleerd in de vorm van een kelder of watertank. Watermistkoppen worden strategisch in een gebouw geplaatst. Bij stijgende temperaturen breekt het glaasje van de watermistkop, wat de waterstroom activeert.
-
Veiligheid
De fijne druppels van watermist absorberen meer warmte dan grotere druppels, waardoor de temperatuur in de ruimte lager blijft. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid, maar vermindert ook warmtestraling en rook, dankzij de ‘wassende’ werking van de mist. Watermist gedraagt zich bovendien als een gas, waardoor het zich direct naar de brandhaard verplaatst. Een ander voordeel is de minimale elektrische geleidbaarheid, wat schade aan apparatuur verder beperkt.
Minder brand- en waterschade
Watermist gebruikt aanzienlijk minder water om een brand onder controle te houden. Hierdoor blijft waterschade beperkt tot een minimum. Dit maakt het een efficiënte oplossing die niet alleen brandveiligheid biedt, maar ook materiële schade vermindert.Kostenbesparend en efficiënt
Watermistinstallaties hebben veel minder water nodig dan andere systemen. Vaak is een eenvoudige aansluiting op de waterleiding voldoende, wat een investering in een waterreservoir overbodig maakt. Daarnaast zijn er tot drie keer minder sproeikoppen nodig dankzij het grotere bereik per sproeikop. Hierdoor kunnen zelfs grote gebouwen worden beveiligd met slechts één pomp en een waterleidingaansluiting, zonder complexe systemen met meerdere pompen of druktrappen.Duurzaamheid als extra voordeel
Watermistinstallaties dragen bij aan een duurzamer gebouw door een lager water- en energieverbruik in vergelijking met traditionele sprinklerinstallaties. Bovendien hebben ze een langere levensduur, wat de milieubelasting verder vermindert. Dit maakt watermist een toekomstgerichte keuze voor brandveiligheid. -
Niet geschikt voor elk type ruimte en gebouw
Watermistinstallaties werken niet goed in ruimtes met hoge opslag, zoals pallets of dozen. Daar is meer water en grotere druppels nodig om effectief een brand te blussen. In hoge ruimtes, boven de 6 tot 8 meter, kunnen de fijne druppels de vlam vaak niet bereiken. Voor deze situaties is een sprinklerinstallatie een betere keuze. Ook bij hoge luchtsnelheden, zoals in industriële omgevingen, wordt watermist makkelijk meegevoerd door de wind. Grotere druppels van een sprinklersysteem blijven hier effectiever.Pompen met hoog vermogen
De pompen van een watermistsysteem hebben een relatief hoog vermogen nodig om de benodigde druk te leveren, wat voor hogere energiekosten kan zorgen.Zorgvuldige aanleg vereist
Bij het installeren van watermistinstallaties zijn vakmanschap en precisie cruciaal. De leidingen moeten schoon blijven en vuilvrij worden gemonteerd. Dit vraagt om speciale reiniging en afdichting tot aan de installatie.
Soorten Watermistinstallaties
Er bestaan verschillende soorten watermistinstallaties die op maat worden ontworpen om te voldoen aan de unieke kenmerken van een gebouw. Het uitgangspuntendocument (UPD) is hierin leidend en houdt rekening met de gebruikersfunctie en gevarenklasse. Tijdens het ontwerpproces wordt ook gekeken naar aspecten zoals de omgevingstemperatuur om te voorkomen dat de installatie bevriest.
We kunnen onderscheid maken tussen lagedruk en hogedruk watermistinstallaties. Bij de indeling tussen lagedruk en hogedruk watermistsystemen worden verschillende grenswaarden gehanteerd. De Europese normen EN 14972 en VdS 3188, definiëren systemen tot en met 16 bar als lagedruk watermistsystemen
-
Een natte watermistinstallatie is de meest voorkomende variant. De leidingen van deze installaties zijn permanent gevuld met water, waardoor ze klaar zijn voor onmiddellijke actie bij detectie van brand. Natte installaties zijn geschikt voor gebouwen waar de omgevingstemperatuur niet onder het vriespunt daalt, zoals kantoren, winkels en woongebouwen
-
Een droge watermistinstallatie is geschikt voor omgevingen waar vorst een risico vormt, zoals onverwarmde magazijnen, koelcellen of parkeergarages. De leidingen van deze installaties zijn gevuld met perslucht of stikstof totdat brand wordt gedetecteerd. Op dat moment wordt de lucht uit de leidingen verdreven, waardoor het water kan stromen en de brand kan blussen.
-
Een pre-action watermistinstallatie slaat water op in de leidingen, maar wordt pas geactiveerd na detectie van brand door een detectie installatie zoals rookmelders. Dit type installatie wordt vaak gebruikt in omgevingen waar vroegtijdige activering van sprinklersystemen ongewenste gevolgen kan hebben, zoals musea of computerruimtes.
-
Een deluge watermistinstallatie maakt gebruik van grote open sproeiers die continu water afgeven zodra brand wordt gedetecteerd. Dit type installatie wordt vaak toegepast in omgevingen met een verhoogd brandrisico, zoals chemische fabrieken of zware industriële complexen. Hier is snel en veel water nodig om de verspreiding van brand te controleren en te voorkomen.
Watermistinstallatie aanleggen volgens de normen
Watermistinstallaties moeten worden geïnstalleerd volgens de NEN-EN 12845 en NEN 1073. Ook de eisen uit het uitgangspuntendocument (UPD) worden meegenomen. Afhankelijk van jouw situatie kunnen er aanvullende voorschriften gelden van buitenlandse instanties, zoals de National Fire Protection Association (NFPA) en de verzekeraar FM Global.
VST Fire Solutions is door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gecertificeerd om watermistinstallaties te leveren en installeren. Dit certificaat garandeert dat al onze installaties voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en brandveiligheidsnormen.
Installatiecertificaat en inspectie
Voordat we de installatie opleveren, controleren we of de watermistinstallatie correct functioneert en voldoet aan alle eisen, waarnaar we een leveringscertificaat verstrekken. Na het opleveren van de watermistinstallatie kunnen we ook het beheer en onderhoud uit handen nemen.
Een onafhankelijk en erkend inspectiebureau moet de watermistinstallatie inspecteren en certificeren. De inspecteurs volgen het CCV-inspectieschema om te waarborgen dat de installatie voldoet aan alle vereisten en overeenkomt met het ontwerp. Na een succesvolle controle ontvangt je installatie een inspectiecertificaat, waarmee je kunt aantonen dat deze aan alle eisen voldoet. Vanwege de complexiteit van watermistsystemen moeten inspecteurs speciaal opgeleid en gekwalificeerd zijn om deze systemen te mogen beoordelen.
Watermistinstallatie
Partner voor jouw watermistinstallatie
We staan klaar om je te ondersteunen in het installeren van jouw watermistinstallatie. Samen zorgen we ervoor dat mensen en eigendommen maximaal beschermd blijven tegen brandrisico’s.
Eigen fabriek
Door prefab-productie in onze eigen fabriek kunnen we watermistinstallaties snel op locatie monteren en concurrerende prijzen aanbieden.
Maatwerkoplossingen
We leveren oplossingen die aansluiten op jouw specifieke behoeften, zoals het spuiten van de blusleidingen in diverse kleuren.
Logistieke efficiëntie
We vervoeren prefab en onderdelen direct vanuit ons magazijn naar de bouw, wat zorgt voor strakke planning en controle.
Onze projecten
Ontdek hoe we onze opdrachtgevers hebben voorzien van een op maat gemaakte brandveiligheidsoplossing die voldoet aan hun specifieke behoeften en uitdagingen.
Centraal Station Amsterdam
De Nederlandsche Bank
Innocent Drinks
Contact opnemen
Wil je meer weten over het installeren van watermisinstallaties of ben je op zoek naar vrijblijvend advies? Neem contact op met Mijntje van den Assem via het onderstaande contactformulier of 06 27 18 05 09.