Brandmeldinstallatie modificeren

Gebouwen en brandmeldinstallaties veranderen door de jaren heen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van herindelen van ruimtes of het toekennen van een nieuwe functie aan een gebouw. Zulke wijzigingen kunnen de brandveiligheid van het gebouw beïnvloeden. Om te blijven voldoen aan de wet- en regelgeving en eventuele verzekeringsvereisten, kan het nodig zijn de brandmeldinstallatie aan te passen. Het is verstandig om vooraf advies in te winnen over de impact van deze wijzigingen.

Hoe ziet het modificatieproces eruit?

Wanneer een gebouw een grootschalige verbouwing of uitbreiding ondergaat, beginnen we met het bijwerken van het Programma van Eisen (PvE) om de nieuwe situatie in beeld te brengen. Dit document bepaalt welke aanpassingen aan de brandmeldinstallatie nodig zijn om te blijven voldoen aan de wet- en regelgeving. Vervolgens verwerken we de aanpassingen in een ontwerp. Voordat we de modificatie uitvoeren, stellen we samen met jou als opdrachtgever een plan van aanpak op om eventuele impact op jouw bedrijfsvoering te minimaliseren.

Modificeren in verschillende situaties

Het aanpassen van een brandmeldinstallatie is nodig in verschillende situaties waarin gebouwen veranderingen ondergaan. Dit kan variëren van het moderniseren van een kantoorpand en het herbestemmen van een kantoorgebouw naar een nieuwe functie tot het vervangen van defecte of verouderde componenten. We zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van modificaties in uiteenlopende situaties, zodat jouw brandmeldinstallatie blijft voldoen aan de eisen.

  • Verbouwingen of renovaties die veranderingen in de indeling van gebouwen met zich meebrengen, vragen vaak om aanpassingen aan de brandmeldinstallatie. Kleine verbouwingen vereisen meestal beperkte wijzigingen, zoals het verplaatsen van rookmelders. Bij grotere aanpassingen, zoals het moderniseren van een kantoorpand, kunnen uitgebreidere aanpassingen nodig zijn om te voldoen aan de brandveiligheidseisen volgens het besluit bouwwerken leefomgeving.

  • Wanneer een gebouw een nieuwe functie krijgt, zoals een kantoor dat wordt omgebouwd tot kinderopvang, moeten de brandveiligheidseisen voor die specifieke functie worden nageleefd. Dit kan betekenen dat een eenvoudige brandmeldinstallatie moet worden uitgebreid naar een geavanceerde installatie.

    Het besluit bouwwerken leefomgeving bepaalt of een brandmeldinstallatie verplicht is en welke aanvullende eisen gelden, zoals de omvang van de bewaking, de noodzaak van doormelding naar een alarmcentrale en of de installatie gecertificeerd moet zijn.

  • Soms is correctief onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat een brandmeldinstallatie goed blijft functioneren. Storingen, ongewenste meldingen en beschadigingen kunnen de efficiëntie van de installatie verminderen. Daarnaast kunnen verouderde onderdelen of installaties mogelijk niet meer voldoen aan de actuele brandveiligheidsnormen, die door nieuwe voorschriften strenger worden. Deze situaties kunnen aanleiding zijn om onderdelen of de hele installatie aan te passen.

Brandmeldinstallaties modificeren volgens de normen

Modificaties aan brandmeldinstallaties moeten voldoen aan de geldende normen en voorschriften. Voor brandmeldinstallaties is dat de NEN 2535, en ontruimingsinstallaties moeten voldoen aan de NEN 2575. Daarnaast kunnen de brandweer en verzekeraars aanvullende eisen stellen die strenger zijn dan de normen en het besluit bouwwerken leefomgeving voorschrijven.

Inspectie na afronden modificatie

Na afloop van een modificatie kan een actueel inspectiecertificaat verplicht zijn. Dit is vaak het geval bij grootschalige modificaties en wanneer de brandmeldinstallatie direct doormeldt naar de alarmcentrale van de brandweer of in enkele andere specifieke situaties. Of dit in jouw situatie verplicht is. staat omschreven in het besluit bouwwerken leefomgeving. Daarnaast kunnen verzekeraars om een actueel inspectiecertificaat van de brandmeldinstallatie vragen.

Voor deze inspectie is het noodzakelijk om een onafhankelijk en erkend inspectiebureau in te schakelen. Inspecteurs volgen het CCV-inspectieschema om te verifiëren dat de brandmeldinstallatie binnen jouw gebruiksfunctie voldoet aan de normen. Na een succesvolle controle ontvang je een inspectiecertificaat, waarmee je kunt aantonen dat jouw installatie aan alle eisen voldoet.

Brandmeldinstallatie




Partner voor jouw brandmeldinstallatie

We staan klaar om je te ondersteunen in het modificeren van jouw brandmeldinstallatie. Samen zorgen we ervoor dat mensen en eigendommen maximaal beschermd blijven tegen brandrisico’s.

Maatwerkoplossingen

Elke situatie is uniek. Daarom bieden wij oplossingen die aansluiten op de specifieke situatie in jouw pand.


Minimale verstoring

Samen tellen we een planning op om verstoring van de bedrijfsactiviteiten te beperken, zodat je probleemloos kunt doorwerken.


Snelle uitvoering

Door onze ruime voorraad en eigen transportfaciliteiten kunnen we modificaties snel en efficiënt uitvoeren.

Onze projecten

Ontdek hoe we onze opdrachtgevers hebben voorzien van een op maat gemaakte brandveiligheidsoplossing die voldoet aan hun specifieke behoeften en uitdagingen.

Centraal Station Amsterdam

De Nederlandsche Bank

Innocent Drinks

Contact opnemen

Wil je meer weten over het modificeren van brandmeldinstallaties of ben je op zoek naar vrijblijvend advies? Neem contact op met Mijntje van den Assem via het onderstaande contactformulier of 06 27 18 05 09.