Brandmeldinstallatie installeren
Als gebouweigenaar of -gebruiker ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen in jouw gebouw. Een brandmeldinstallatie is essentieel om een brand vroegtijdig te detecteren en mensen te waarschuwen, zodat zij veilig kunnen vluchten. Daarnaast kan de installatie andere systemen aansturen, zoals brandwerende deuren die de verspreiding van vuur en rook beperken. Het hebben van een brandmeldinstallatie is vaak wettelijk verplicht. Als installateur staan we klaar om jou te ondersteunen bij het realiseren van een brandmeldinstallatie.
Hoe werkt een brandmeldinstallatie?
Een brandmeldinstallatie is ontworpen om branden vroegtijdig te detecteren en alarm te slaan. De installatie bestaat uit verschillende componenten, zoals sensoren, alarmen en een centrale eenheid. Sensoren detecteren rook, hitte of vlammen. Zodra een sensor brand waarneemt, stuurt deze een signaal naar de centrale eenheid, die de ontruimingsinstallatie activeert. Hierdoor worden mensen in het gebouw visueel en auditief gewaarschuwd.
Daarnaast kan de brandmeldinstallatie andere systemen en installaties aansturen, zoals brandwerende deuren, sprinklerinstallaties, ventilatiesystemen en liften. Ook kunnen brandmeldingen automatisch doorgestuurd worden naar een particuliere alarmcentrale (PAC) of naar de regionale alarmcentrale (RAC) van de brandweer, wat in specifieke situaties zelfs verplicht is.
Wanneer is een brandmeldinstallatie verplicht?
Het besluit bouwwerken leefomgeving bepaalt of een brandmeldinstallatie verplicht is. Dit is afhankelijk van de gebruiksfunctie van het gebouw en andere factoren zoals het vloeroppervlak, de hoogte van de hoogste verdieping en de zelfredzaamheid van mensen in het pand. Ook worden eisen vastgesteld, zoals de omvang van de bewaking, de noodzaak van doormelding naar een alarmcentrale en of de installatie gecertificeerd moet zijn. Daarnaast kunnen de brandweer of verzekeraars een brandmeldinstallatie verplicht stellen, zelfs wanneer het besluit bouwwerken leefomgeving dit niet voorschrijft.
Soorten brandmeldinstallaties
Brandmeldinstallaties zijn maatwerkoplossingen die worden afgestemd op de gebruiksfunctie van een gebouw en de bijbehorende risicofactoren Tijdens het ontwerpproces houden we rekening met alle relevante factoren, zodat de installatie en de type sensoren perfect aansluiten op jouw situatie. We maken in grote lijnen onderscheid tussen geavanceerde en eenvoudigere installaties.
-
Een eenvoudige brandmeldinstallatie bestaat voornamelijk uit handmelders en rookmelders. Handmelders kunnen door mensen worden geactiveerd in geval van nood of bij het waarnemen van een brand, terwijl rookmelders automatisch rook detecteren. Hoewel deze systemen minder geavanceerd zijn en minder automatisering bieden, zijn ze vaak voldoende voor kleine gebouwen zoals scholen en kleinere kantoorpanden.
-
Een geavanceerde brandmeldinstallatie bestaat uit rookmelders, hittesensoren, handmelders en speciale detectiesystemen die samenwerken om snel een brand te detecteren. Zodra er een brand wordt gedetecteerd, worden andere systemen geactiveerd, zoals het ontruimingsalarm, blusinstallatie en brandwerende deuren. Het type sensor moet worden afgestemd op de omgevingsinvloeden in het gebouw om ongewenste meldingen te voorkomen. Deze systemen zijn vooral geschikt voor gebouwen waar snelle reacties belangrijk zijn, zoals ziekenhuizen, hotels en winkelcentra.
Normen voor brandmeldinstallaties
Brandmeldinstallaties moeten worden geïnstalleerd volgens de NEN 2535. Voor ontruimingsinstallaties geldt de NEN 2575. De brandweer en verzekeraars kunnen aanvullende eisen stellen die strenger zijn dan de normen en het besluit bouwwerken en leefomgeving voorschrijven.
Opleveren en inspectiecertificaat
In de laatste fase stellen we de brandmeldinstallatie inbedrijf, zodat alles werkt zoals bepaald in het Programma van Eisen (PvE) en detailontwerp. We controleren of alle sensoren signaal doorgeven en de sturingen van andere systemen functioneren zoals geprogrammeerd. Wanneer de installatie voldoet aan alle eisen, verstrekken we een leveringscertificaat en een rapport van oplevering. Na het opleveren van de brandmeldinstallatie kunnen we ook het beheer en onderhoud uit handen nemen.
Daarnaast kan een inspectiecertificaat verplicht zijn, zoals vastgesteld in het besluit bouwwerken en leefomgeving. Verzekeraars kunnen ook om een inspectiecertificaat van de brandmeldinstallatie vragen. Een onafhankelijk en erkend inspectiebureau controleert of de installatie aan alle eisen voldoet. Na een succesvolle controle ontvang je een inspectiecertificaat.
Brandmeldinstallatie
Partner voor jouw brandmeldinstallatie
We staan klaar om je te ondersteunen in het installeren van jouw brandmeldinstallatie. Samen zorgen we ervoor dat mensen en eigendommen maximaal beschermd blijven tegen brandrisico’s.
Logistieke efficiëntie
We vervoeren onderdelen direct vanuit ons magazijn naar de bouw, wat zorgt voor strakke planning en controle.
Compleet dienstenpakket
We kunnen een compleet pakket aanbieden voor jouw brandmeldinstallatie, van installeren tot onderhouden.
Combineren met blusinstallaties
Naast brandmeldinstallaties kunnen we ook de realisatie van blusinstallaties uit handen nemen
Onze projecten
Ontdek hoe we onze opdrachtgevers hebben voorzien van een op maat gemaakte brandveiligheidsoplossing die voldoet aan hun specifieke behoeften en uitdagingen.
Centraal Station Amsterdam
De Nederlandsche Bank
Innocent Drinks
Contact opnemen
Wil je meer weten over het installeren van brandmeldinstallaties of ben je op zoek naar vrijblijvend advies? Neem contact op met Mijntje van den Assem via het onderstaande contactformulier of 06 27 18 05 09.