Binnen 24 uur een tegenvoorstel op jouw onderhoudscontract

Controleren van installaties

Als onderdeel van het onderhouden van brandveiligheidsinstallaties voeren we preventieve controles uit om de conditie van de verschillende onderdelen te beoordelen. Onzichtbare verslechteringen, zoals corrosie in blusleidingen of waterreservoirs, kunnen de effectiviteit tijdens een brand verminderen. Het uitvoeren van periodieke controles is essentieel om deze risico's te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de installatie blijft voldoen aan de geldende normen en voorschriften. Als erkend onderhoudsbedrijf kunnen wij deze controles uitvoeren.

Minimale verstoring van jouw bedrijfsvoering

Voorafgaand aan de controles stellen we samen met de opdrachtgever en inspecteur een plan van aanpak op. Ons doel is om de installatie zo kort mogelijk buiten bedrijf te houden en tegelijkertijd de bedrijfsvoering minimaal te verstoren. We houden rekening met de specifieke behoeften en vereisten van de opdrachtgever en kunnen indien nodig aanvullende maatregelen treffen. Een voorbeeld hiervan is het faciliteren van een tijdelijke watervoorziening tijdens onderhoud aan een waterreservoir.

Controleren van verschillende onderdelen

Volgens de normen is het verplicht om een onafhankelijk en erkend inspectiebedrijf in te schakelen bij het uitvoeren van de controles. Onder toezicht van de inspecteur voeren we de controles uit om te verifiëren of ze aan de specifieke voorschriften voldoen. Deze controles omvatten gedetailleerde inspecties van componenten, zoals blusleidingen, waterreservoirs en andere cruciale onderdelen van de installatie.

 

Na afronding van de controle ontvangen zowel de inspecteur als de opdrachtgever een uitgebreid digitaal rapport met gedetailleerde bevindingen, ondersteund door foto's en beschrijvingen. Indien uit de controles blijkt dat de installatie niet voldoet, stellen we een gedegen plan op voor correctieve maatregelen. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat de installatie optimaal functioneert en voldoet aan alle vereisten en voorschriften.

  • Het doel van een inwendige leidingcontrole is om de conditie van de leidingen te controleren, zodat ze optimaal blijven functioneren. Zowel in droge als natte blusleidingen kan corrosie ontstaan door de aanwezigheid van zuurstof. Deze corrosie kan leiden tot lekkages, verstoppingen of aantasting van de leidingen, waardoor de installatie niet de benodigde bescherming biedt bij een brand. Het zuurstofarm maken van de leidingen kan corrosievorming voorkomen. Voor droge leidingen kan dit worden bereikt door gebruik te maken van een stikstofgenerator en compressor om druk op de leidingen te houden, terwijl natte leidingen kunnen worden afgevuld om een zuurstofarme omgeving te creëren.

    Volgens de voorschriften van de TB80 moeten de leidingen van een blusinstallatie minstens eens per 15 jaar inwendig worden onderzocht. Als het onderhoud van de installatie volgens het UPD (uitgangspuntendocument) moet voldoen aan de voorschriften van de NFPA, is een controle om de 5 jaar vereist. In geval van eerder geconstateerde schade aan de leidingen wordt aanbevolen om de controle eerder uit te voeren. Voor blusinstallaties die langer dan een jaar buiten bedrijf zijn geweest, is een eerdere controle van de leidingen noodzakelijk.

    Bij het controleren van de leidingen wordt een steekproef genomen om een representatief beeld van de gehele installatie te verkrijgen. Dit gebeurt met behulp van een endoscopische camera, waarmee de binnenkant van de leidingen wordt geïnspecteerd en foto's en video's worden gemaakt voor het rapport. Een alternatieve methode voor het inwendig controleren van de leidingen is het uitnemen van leidingdelen.

  • Om de constructieve sterkte van een waterreservoir te waarborgen, is het noodzakelijk om deze periodiek te controleren, inclusief de aansluitingen ervan. Dit geldt met name voor geboute tanks of waterkelders met een coating of liner. Corrosie en slijtage van de coating of liner kunnen de algehele staat en levensduur van het waterreservoir negatief beïnvloeden. Deze controles moeten voldoen aan de richtlijnen van TB67B, waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen A-, B- en C-controles.

    Jaarlijks wordt een A-controle uitgevoerd, waarbij een grondige visuele inspectie plaatsvindt van het gevulde waterreservoir. Deze inspectie omvat een gedetailleerde controle van de buitenzijde en zo ver mogelijk de binnenzijde, waarbij een specifieke checklist wordt gehanteerd om mogelijke lekkages, corrosiesporen en mechanische beschadigingen te identificeren. Eventuele afwijkingen worden zorgvuldig gedocumenteerd met behulp van foto's en opgenomen in het rapport, inclusief de voorgestelde correctieve maatregelen. Deze rapportage dient als basis voor de daaropvolgende B-controle.

    Tijdens de 5-jaarlijkse B-controle worden de verslagen van voorgaande A-controles en eventuele genomen correctieve of preventieve maatregelen beoordeeld. Deze controle omvat een grondige inspectie van de binnenzijde van het waterreservoir, uitgevoerd door een duiker of een ROV (Remote Operated Vehicle). Een gedetailleerde checklist wordt gebruikt om corrosie op de appendages en wanden te identificeren, evenals om de staat van de coating en/of liner te beoordelen. Eventuele afwijkingen worden nauwkeurig gedocumenteerd met behulp van foto's en opgenomen in het rapport, samen met de voorgestelde correctieve of preventieve maatregelen. Deze rapportage vormt samen met de A-controle de basis voor de daaropvolgende 10-jaarlijkse C-controle.

    Voor de 10-jaarlijkse C-controle wordt de verslaglegging van de A- en B-controles, evenals eventueel genomen correctieve of preventieve maatregelen, nauwkeurig beoordeeld. Gedurende deze controleprocedure wordt het waterreservoir geleegd en grondig gereinigd, waardoor een inwendige inspectie mogelijk is aan de hand van een gedetailleerde checklist. De staat van de coating en/of liner wordt zorgvuldig beoordeeld en indien nodig opnieuw aangebracht of vervangen. Daarnaast worden kitvoegen, leidingen en bouten gecontroleerd en indien nodig vervangen. Na afronding van de C-controle wordt het waterreservoir opnieuw gevuld en kan deze weer 10 jaar mee.

  • Diesel gedreven brandbluspompsets worden door de overheid beschouwd als 'stookinstallaties' en zijn daarom onderhevig aan verplichte periodieke controles om te controleren of deze voldoen aan milieuwet- en regelgeving. De frequentie van deze controles varieert afhankelijk van het nominale thermische ingangsvermogen van de pomp, variërend van eens per 2 jaar tot eens per 4 jaar.

    De controles worden uitgevoerd volgens de voorschriften van SCIOS scope 4, waarbij aandacht wordt besteed aan de controle van de brandstofleidingen. Daarnaast moeten de brandbluspompsets voldoen aan de eisen voor een 'verwaarloosbaar bodemrisico', wat betekent dat vloeistoffen zoals smeerolie en brandstof niet in het milieu mogen lekken. Indien de pompset aan alle voorschriften voldoet, verleent het inspectiebedrijf een certificering.

Partner voor jouw controle vraagstuk

Ontdek waarom wij dé voorkeurspartner zijn voor betrouwbare, efficiënte en kwalitatieve brandveiligheidsoplossingen. Ons totaalpakket aan oplossingen is gericht op het beschermen van jouw mensen en eigendommen.

Compleet pakket

Wij kunnen naast de verschillende periodieke controles ook het volledige onderhoudspakket uit handen nemen.


Concurrerende prijs

Onze controles worden intern uitgevoerd zonder tussenkomst van derden, wat leidt tot een concurrerende prijs.


Zekerheid door onze voorraad en logistiek

Met onze uitgebreide voorraad en eigen transportfaciliteiten kunnen we onderdelen snel vervangen.

Onze projecten

Ontdek hoe we onze opdrachtgevers hebben voorzien van een op maat gemaakte brandveiligheidsoplossing die voldoet aan hun specifieke behoeften en uitdagingen.

Centraal Station Amsterdam

De Nederlandsche Bank

Innocent Drinks

Contact opnemen

Sparren over het controleren van jouw brandveiligheidsinstallaties? Neem contact op met Nuri Özakin via het onderstaande contactformulier of 06 26 91 63 77.